Remington Realty
hr
Remington Realty

Nekretnine Hrvatska

Vodič za investitore i kupce


Nekretnine u Hrvatskoj postaju sve popularniji izbor za investitore, kupce i turiste. Sa svojim prekrasnim krajolicima, bogatom kulturnom baštinom i povoljnom klimom, Hrvatska nudi širok izbor nekretnina - od luksuznih vila na obali do tradicionalnih kamenih kuća u unutrašnjosti. U ovom ćemo članku istražiti tržište nekretnina u Hrvatskoj, analizirati najatraktivnije regije te dati korisne savjete potencijalnim kupcima i investitorima.

Tržište nekretnina u Hrvatskoj

Trenutna situacija na tržištu

Tržište nekretnina u Hrvatskoj posljednjih je godina doživjelo značajan rast. Nekretnine na obali, posebice u Dalmaciji, Istri i na Kvarneru, vrlo su tražene. Turizam, koji je ključni pokretač hrvatskog gospodarstva, dodatno potiče potražnju za nekretninama. Mnogi stranci vide Hrvatsku kao idealno mjesto za kupnju kuće za odmor ili ulaganje u turističke nekretnine.

Pravni propisi

Kupnja nekretnina u Hrvatskoj regulirana je zakonima koji osiguravaju prava i obveze kupaca i prodavatelja. Strani državljani mogu kupiti nekretninu, ali je preporučljivo angažirati lokalnog odvjetnika ili agenta za nekretnine kako bi se osigurala valjanost transakcije. Porezi na nekretnine relativno su niski u usporedbi s drugim europskim zemljama, što dodatno privlači investitore.

11524859971773447891946667043_7Najprivlačnije regije za kupnju nekretnine

Dalmacija

Dalmacija je poznata po prekrasnim plažama, kristalno čistom moru i povijesnim gradovima kao što su Split, Dubrovnik i Zadar. Nekretnine u Dalmaciji, posebno one uz obalu, vrlo su cijenjene. Najtraženije su luksuzne vile i apartmani na moru koje mnogi kupci koriste kao kuće za odmor ili ih iznajmljuju turistima.

Istra

Istra, često nazivana "hrvatskom Toskanom", nudi idilične krajolike, vinograde i maslinike. Gradovi poput Rovinja, Poreča i Pule privlače mnoge kupce nekretnina. Tradicionalne kamene kuće u unutrašnjosti Istre sve su popularnije među stranim kupcima koji traže autentično hrvatsko životno iskustvo.

Kvarner

Regija Kvarnera sa svojim otocima Krkom, Cresom i Lošinjem te gradovima poput Opatije i Rijeke nudi raznolike mogućnosti nekretnina. Opatija je poznata po svojim luksuznim vilama i povijesnim zgradama, dok Rijeka nudi modernije stambene mogućnosti.

Savjeti za kupce i investitore

Istraživanje tržišta

Prije donošenja odluke o kupnji nekretnine u Hrvatskoj važno je temeljito istražiti tržište. Pratite cijene nekretnina, posjetite različite regije i savjetujte se s lokalnim agentima za nekretnine. Online platforme za nekretnine također mogu biti koristan izvor informacija. Angažiranje lokalnog stručnjaka Angažiranje lokalnog odvjetnika ili agenta za nekretnine presudno je za uspješnu transakciju. Pomoći će vam u razumijevanju zakonskih propisa, provjeriti vlasničke dokumente i pobrinuti se da sve bude u skladu s hrvatskim zakonima. Oni također mogu pomoći u pregovorima oko cijene i uvjeta kupnje.

Financiranje i porezi

Prije kupnje nekretnine važno je razmotriti financijske aspekte. Banke u Hrvatskoj stranim kupcima nude hipotekarne kredite, no uvjeti mogu varirati. Također je potrebno razmotriti porez na imovinu. Porez na promet nekretnina iznosi 3% od vrijednosti nekretnine, što je relativno povoljno u usporedbi s drugim zemljama.

Dugoročna investicija

Kupnja nekretnine u Hrvatskoj može biti izvrsna dugoročna investicija. Turizam u zemlji nastavlja rasti, što znači da će potražnja za turističkim smještajem ostati velika. Dodatno, vrijednosti nekretnina u atraktivnim regijama nastavljaju rasti, osiguravajući povrat ulaganja.

img-20210205-wa0009

Hrvatska nudi brojne mogućnosti za kupnju nekretnina, bilo da tražite luksuznu vilu na obali, tradicionalnu kamenu kuću u unutrašnjosti ili moderan stan u gradu. Tržište nekretnina dinamično je i privlačno stranim ulagačima zahvaljujući povoljnim poreznim uvjetima, prekrasnom okruženju i stabilnom razvoju turizma. Temeljito istraživanje tržišta, angažiranje lokalnih stručnjaka i pažljivo financijsko planiranje ključni su koraci za uspješnu kupnju nekretnine u Hrvatskoj. Bilo da tražite novi dom, kuću za odmor ili priliku za ulaganje, Hrvatska ima za svakoga ponešto. Iskoristite sve pogodnosti koje nudi ovo prekrasno mediteransko odredište i pronađite savršenu nekretninu za sebe.

Remington Realty

Ivan Kovačić

Managing partner

Prijavite se na naš newsletter

Istaknute nekretnine